Zaman’ın yazarlarına flaş karar!

FETÖ/PDY’nin yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtaz’er Türköne ve Ali Bulaç’ın da aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı
“Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl altışar ay hapis cezasına çarptırılan Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal’a, iyi hal indirimi uygulanmadı, 5 sanığın tüm suçlardan beraatine hükmedildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada karar açıklandı. Tutuklu sanık Ahmet Turan Alkan ile tutuksuz sanıklar Şahin Alpay ve Ali Bulaç’ın, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl altışar ay hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, sanıkların yargılama sürecindeki davranışları ve pişmanlık hali içinde olmalarını da göz önüne alarak indirim uyguladığı cezayı 8 yıl dokuzar aya düşürdü.
Türköne ve Ünal’ın cezasında indirime gidilmedi
Heyet, tutuklu sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal’ı ise “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl altışar ay hapisle cezalandırırken, bu sanıkların cezasında, yargılama sürecindeki davranışları ve pişmanlık hali içinde olmamalarını göz önünde tutarak herhangi bir indirim uygulamadı.
Tutuklu sanıklardan İbrahim Karayeğen’in de aynı suçtan, iyi hal indirimi uygulanmadan 9 yıl hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, sanıklar Şahin Alpay, Mümtazer Türköne, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, İbrahim Karayeğen ve Mustafa Ünal hakkında ayrıca, “anayasal düzen, TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından ise suçların kanuni unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraate yönelik hüküm kurdu.
5 sanığa tüm suçlardan beraat
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar İhsan Duran Dağı, Lalezar Sarıibrahimoğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural ve Orhan Kemal Cengiz’in ise “anayasal düzen, TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlarının tümünden, suçların kanuni unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerini kararlaştırdı.
Beraat eden 5 sanığın, gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri süreler nedeniyle maddi-manevi tazminat davası açma hakları bulunduğunu hatırlatan heyet, bu sanıklarla ilgili daha önce verilen adli kontrol tedbiri kararlarının da kaldırılmasına hükmetti.
Tahliyede Alpay ve Bulaç kriteri
Heyet, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan ceza alan tutuklu sanıklar Ahmet Turan Alkan ve İbrahim Karayeğen’in, verilen cezanın süresi, hüküm verilmesi, tutuklu kaldıkları süre, yaş ve sağlık durumları ile aynı miktarda ceza hükmedilen sanıklar Ali Bulaç ve Şahin Alpay’ın, bu mahkeme ve Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edilmiş olmaları gerekçeleriyle oy birliğiyle tahliyesine de karar verdi.
Tahliye edilen bu sanıklar hakkında, “yurt dışına çıkış yasağı”ndan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanması da kararlaştırıldı.
“Silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 10 yıl altışar ay hapis cezası verilen tutuklu sanıklar Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal’ın da ceza miktarı, mahkumiyete konu suçun tutuklama sebebi sayılan suçlardan olması, kaçma ihtimalinin bulunması ve tutuklama şartlarının devam etmesi gerekçeleriyle bu hallerinin devamını kararlaştıran heyet, aynı suçtan 8 yıl dokuzar ay hapis cezası öngördüğü Şahin Alpay ile Ali Bulaç ile ilgili tahliye olduktan sonra konulan “yurt dışına çıkış yasağı”ndan oluşan adli kontrol tedbirinin devamına, “haftada bir gün imza verme” zorunluluğundan oluşan tedbirin ise kaldırılmasına hükmetti.
Üye hakimin kararlara muhalefeti
Mahkeme heyetince sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay, Mümtazer Türköne, Ahmet Turan Alkan ve Mustafa Ünal hakkında verilen kararlara, üye hakim Abdullah Ok tarafından, “bu sanıklara ‘anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’ suçu kapsamında ceza verilmesi gerektiği ve ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan cezalandırılması yönündeki karara muhalif kaldığı” nedeniyle muhalefet şerhi konuldu.
Hakim Abdullah Ok, muhalefet yazısında, “Sanıkların klasik anlamda FETÖ mensubu olmadıkları kanaatindeyim. Ancak sanıklar FETÖ mensubu olmamakla birlikte FETÖ tarafından uygulamaya konulan 15 Temmuz darbe girişiminin hazırlık aşamalarına yazılarıyla destek vermişlerdir. Kaldı ki örgüt üyesi olma şartı, darbenin asıl failleri içindir ve kastedilen örgüt, darbe oluşumudur. Darbeye yardım eden ya da müşterek fail olarak katılan kişiler için örgüt üyesi olma şartı yoktur” ifadelerini kullandı.
Hakim Ok ayrıca, Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal’ın da delillerin toplanması, hüküm tesis edilmesi ve suçun sanıklar lehine değişme ihtimaline göre tahliye edilmeleri gerektiği yönünde muhalif görüş bildirdi.

Hakkında Aziz Dağtekin

1960 yılında Elazığ'da doğdu. Öğrenimini İstanbulda tamamlayarak gazetecilik mesleğine 1983 yılında başladı. sırasıyla Hergün, Bulvar, Hürriyet ve Türkiye Gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri kadrolarında görev aldı. Basın sektöründen 2006 yılında emekli oldu. Halen idare yeri Adana olan ve Ulusal yayın yapan Netinternet, Ekonet Haber, Eko İntenet Haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği ve ekonomi ile alakalı yazı ve yorumlar yazmaktadır. Gazetecilik mesleği yanısara sigortacılık, pazarlama ve finans sektöründe üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Sırasıyla İhlas Barter ve Turk Barter'da franchise ve bölge müdürlüğü görevlerinde yer aldı. 2005 yılında Turk Barter'dan ayrılarak Anadolu Barter'ı kurdu. Halen 13'e yakın şubesiyle faaliyet gösteren Anadolu Barter'ın Yönetim Kurulu Başkalığını yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin halen Basın Konseyi üyesi ve Adana'da Kurulu bulunan Çukurova Güreş Vakfı ile Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyesidir.

Göz Atmak İster misiniz?

Adana dahil 6 il için fay segmentleri üzerinde stres birikimi kaynaklı deprem uyarısı!

Uzmanlar, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğuna dikkat çekti. Henüz kırılmayan …

Bir yanıt yazın