Yeni sistemin ilk Meclis Başkanı Yıldırım’dan flaş açıklama

Meclis Başkanı’nı seçmek için toplanan parlemento 14.30’da ilk tur oylamaya geçti. 1. tur oylamada AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı. CHP’nin adayı Erdoğan Toprak 134 oy aldı. Yeterli çoğunluk sağlanamadığından ikinci tur oylamaya geçildi ve 2. turda AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım 336 oy, CHP’nin adayı Erdoğan Toprak ise 131 oy aldı.

Üçüncü tur oylama sonucu 301 oy çoğunluğunu sağlayan AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım, yeni meclis başkanı olarak seçildi. Yıldırım, TBMM Başkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada, “Oy veren ya da vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini isterim.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na seçilen Binali Yıldırım’a bir telgraf göndererek, tebrik etti ve başarı dileklerini iletti. TBMM Genel Kurulu’nda, Meclis Başkanı seçiminde ilk tur oylama saat 14.30’da başladı.
BİRİNCİ TUR
1. Tur oylamada toplam 581 oy kullanıldı.
AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı.
CHP’nin adayı Erdoğan Toprak 134 oy aldı.
İKİNCİ TUR
2. Tur oylamada AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım 336 oy aldı
CHP’nin adayı Erdoğan Toprak 131 oy aldı.
YENİ MECLİS BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM OLDU
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 335 oy, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 135 oy, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 63 oy, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu 40 oy, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam 5 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.
Buna göre, Binali Yıldırım, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301’in üzerinde oy alarak, 28. TBMM Başkanı seçildi.
BİNALİ YILDIRIM GENEL KURUL’DA TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI
28. TBMM Başkanı seçilen Binali Yıldırım, “Çalışmalarımızda rehberimiz milletimizin iradesi, anayasamız ve içtüzük olacaktır. Oy veren veya vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini isterim” dedi.
AK Parti İzmir Milletvekili Yıldırım, TBMM Başkanlığı seçimi üçüncü turunda 335 oy alarak TBMM 28. Başkanı oldu. Seçimin ardından söz isteyerek Genel Kurul Salonunda bir konuşma yapan Yıldırım, “Meclisimize bu dönemde önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. 24 Haziran seçimleri ile birlikte TBMM yeni yönetim sistemiyle birlikte yasama faaliyetlerini de başlatmış bulunuyor. Bu dönemde meclisin görevi, sorumlulukları çok daha artmıştır. Yasama ve denetim görevleriyle meclisimiz bir yandan memleketimizin ihtiyacı olan yasaları hayata geçirirken diğer yandan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine cumhurbaşkanını ve kabinesinin icraatlarını daha etkin ve verimli yapabilmesine imkan sağlayan yasal taleplerini de yerine getirecektir. Yeni dönem meclisi yapılan Anayasa değişikliği doğrultusunda uzlaşma kültürünü daha da geliştirme imkanına sahip olmuştur. Oy veren vatandaşlarımızın hemen hemen tamamı bu yüce meclis altında temsil imkanına kavuşmuştur. Kanun yapma yetkisi tamamen meclise ve milletvekillerimize ait olacak ve bu durum yasama organını çok daha önemli hale getirmektedir. Meclis araştırması, soruşturması, yazılı soru önergeleri, genel değerlendirme gibi mekanizmaların yeni dönemde etkin bir şekilde uygulanması mümkün hale gelecektir. Çalışmalarımızda rehberimiz milletimizin iradesi, anayasamız ve içtüzük olacaktır. Seçilmeme katkı sunan bütün milletvekillerine, AK Parti ve MHP grubuna teşekkür ediyorum. Oy veren veya vermeyen bütün milletvekillerinin başkanı olacağımın bilinmesini isterim. Parlamenter sistemin son Başbakanı, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak hepinizi selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Yıldırım, tüm parti gruplarıyla selamlaştı, tebrikleri kabul etti. TBMM Başkanı seçimini üçüncü tur oylamasının ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’de locadan takip etti.

TBMM BAŞKANI BİNALİ YILDIRIM İLK DEĞERLENDİRMESİNİ YAPTI

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Meclisimizde diğer milletvekillerine teşekkür ediyorum. Başta AK Parti milletvekilleri olmak üzere desteğini açıkça ifade eden ve aday göstermeyen Milliyetçi Hareket Partisi grubuna da teşekkür ediyorum” dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım ilk değerlendirmesini yaptı. Yıldırım, 27. dönem Meclis Başkanı olarak seçildiğini hatırlatarak, “Meclisimizde diğer milletvekillerine teşekkür ediyorum. Başta AK Parti milletvekilleri olmak üzere desteğini açıkça ifade eden ve aday göstermeyen Milliyetçi Hareket Partisi grubuna da teşekkür ediyorum. Yeni dönemin milletimize, Meclis faaliyetleri için hayırlı uğurlu olmasını Mevla’mdan niyaz ediyorum” diye konuştu.
Meclis Başkanı seçiminde 5 aday yarıştı
AK Parti adayı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım,
CHP adayı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak,
HDP adayı Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş,
İYİ Parti adayı İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu.
Saadet Partisi adayı İstanbul Milletvekili Cihangir İslam
GÖREV SÜRESİ 3 YIL
TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.
MECLİS BAŞKANLIK SEÇİMİ
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada seçilebilmek içi üye tamsayısının üçte ikisi kadar yani 400 oy almak gerekiyor. İki turda bu oy alınamadığı taktirde üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu kadar yani 301 oy yeterli oluyor. Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor, dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçiliyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın