Uzun Hükümranlık ve Erdoğan
Akparti ve Sayın Tayyip Erdoğan 2020 yılında iktidar oldu. 19 yıldır iktidarını kesintisiz sürdürdü. T.C tarihinde rekoru elinde tutan Tayyip Erdoğan daha ne kadar iktidar olacak. Bunun için tarihi gerçeklere bakarak hüküm verme şansını elde edebiliriz. İnsanlık tarihi boyunca çok kısa süre iktidarda kalan idareciler olduğu gibi çok uzun yıllar hüküm süren idareciler de olmuştur. Bu yazımızda, uzun süre iktidarda kalanları zikredip Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile kıyaslama yapmaya çalışacağız.
- Elizabeth: 66 yıldır iktidardadır. İngiliz milletler topluluğuna ve dünyada pek çok sömürge devlere hâkimdir. Esasen bu ülke zaten kendi öz mallarıdır. Burada çok fazla liyakat aramak doğru olmaz.
Kanuni Sultan Süleyman: 46 yıl hüküm sürdü. 4 dil bilirdi. Devletin sınırlarını çok genişletti dünya tarihinin en güçlü komutanlarından biridir. Sınırlarını Viyana Kapılarına kadar getirmiş ve Akdeniz’i Türk Gölü yapmış, etrafındaki ülke ve kıtalara hâkim olmuştur. 46 yıllık iktidarında yaklaşık 4 yıl evinde kalmıştır.
Fatih Sultan Mehmet: 33 yıl iktidarda kaldı. En önemli hobisi haritacılık ve teknoloji idi. Şair idi. Sürekli kitap okur, araştırma yapar, kararlarında inatçı idi.
- Abdülhamit: 33 yıl tahtta kaldı. İstihbarat, oyun ve düzen kurma, teşkilatlanma ihtisas alanı idi.
Cengiz Han; 21 yıl Moğol Hükümdarı idi. 50 km’de bir at çiftliği kurarak kendi haberleşme ağını kurmuştur. Tarihte psikolojik savaş ve kimyasal savaş kavramlarını başlattı. Bilime, okuma yazmaya ve mühendisliğe önem verdi. Bu amaçla özel bir alfabe yaptırdı.
Büyük İskender; 13 yıl hüküm sürdü. Doğu efsanelerinin neredeyse tümünde adı geçen Büyük İskender, döneminde dünyası yarısını, 13 senede fethetmiştir. Aristo tarafından eğitilmiş ve yönlendirilmiştir.
Timur Han; 35 yıl hüküm sürdü. Akdeniz kıyıları, Hindistan, Yakındoğu, Aral Denizi ve Pasifik’e kadar sınır genişletmesinde bulunan bu hükümdar Osmanlı’yı da topraklarına katmıştır.
Hüseyin Baykara: 50 yıl iktidarda kaldı. Timur Hanın torunlarından biridir. Sert mizaçlı idi. O günün şartlarında ileri düzeyde herat medeniyeti denilen bir medeniyet kurdu. Kahramanlık vasfı yanında, âlim ve şair idi. Etrafında devrin âlim, şair, tezkire yazarları ve sanat erbabları vardı.
Atilla; Avrupa Hun imparatorudur. 20 yıl hüküm sürdü. Anadolu orta Asya ve Avrupa’yı boydan boya katleden bu hükümdar barbarlığı sayesinde korku hükümdarlığı kurmuş ve çok geniş topraklara hâkim olarak uzun süre hükümranlık yapmıştır.
Şarlman: 46 yıl Avrupa’nın Almanya, Fransa ve İtalya gibi birçok ülkesinin de içinde olduğu ülkelere ve bazı diğer bölgelere hükmetmiş bir hükümdardır.
Büyük Kiros: 29 yıl hüküm sürdü. Med ve Pers kabilelerini birleştiren ve Preslerin ilk hükümdarı olan Büyük Kiros, dünyanın ilk insan hakları bildirgesi sayılabilecek olan bildirgeyi yayınlamış olan hükümdar olarak tarihteki yerini almıştır.
Çin Şi Huang: 16 yıl hüküm sürdü. Çin’de 15 yaşındayken tahta geçen ve büyüdüğü zaman teşkilatlanma üzerine büyük hünerleri ortaya koyan Şi Huang, Ülke sınırlarının genişletti. Aldığı her toprağı bünyesinde birleştirerek büyük bir imparatorluk kurmuştur. Çin Seddini inşa etti.
Ogüst Sezar: 46 yıl hüküm sürdü. Roma’nın ilk imparatoru olarak bilinmektedir. İktidarını sağlamlaştırmak adına dikta rejimi benimseyen ve o dönem Romalılara büyük zorluklar yaşatan hükümdar, ülke sınırlarını büyük ölçüde genişletti.
Alparslan: 18 yıl hüküm sürdü. Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasını sağlayan Büyük Selçuklu Devleti’nin büyük hükümdarıdır.
Metehan: 35 yıl hüküm sürdü. Asıl adı Oğuz Kağan olarak bilinen ama genel olarak Metehan adıyla anılan Türk hükümdarı. Hum İmparatoru Teoman’ın oğludur. Günümüz askeri sisteminin oluşmasında katkı sağlayan Metehan, 10’luk sistemi ilk kez ortaya koyan liderdir. Dönemin en güçlü devletleri arasında olan Çin’i ilk kez vergiye bağladı.
Bu hükümdarların ortak paydaları şunlardır: Cesaret, ilim, şiir ve sanata önem verme. Kabuğuna sığamamak. Bitmeyen hırs, Yorulmadan dinlenmeden hummalı bir çalışkanlık, Ahde vefa, geleceğe yatırım ileriye dönük çabalar, istihbarat önem verme,
Tarih boyun hüküm süren bu yöneticilerin hükümranlık ortalaması 33.8 yıldır.
Tayyib Erdoğan’ın halini çeşitli bakımlardan değerlendirdiğimizde ortak paydalarda buluşan ve uzun hükümranlık süren tarihi hükümdarlarla birçok yönden örtüştüğü görülür. Günde 3 saat kadar uykuda olması, istihbarata önem vererek milli ve yerli hale getirmesi, dünya politikalarına yön vermesi, şiiri her fırsatta kullanması, alim ve hocalara saygı göstermesi v.b benzerlikler açıkça görülür. Ortalamayı da dikkate aldığımızda görünen o ki 2023 ve 2028 seçimlerinde de tekrar iktidarını sürdüreceği anlaşılabilir. Tayyib Erdoğan ilk parti kurduğunda 20 yıl iktidarda olacağını tahminen söylemiştik. Çevremizde ki insanlar buna şahittir. 20 yıldır gözlemlerimiz sonrasında yine bu öngörü ve tahminlerde bulunuyoruz.
Her şeyin doğrusunu ancak Allahü Teâla bilir.