Suudi Arabistanlı heyet, saat 17.50’de Levent’teki başkonsolosluğa gelmişti. Saat 19.15’te ise inceleme yapacak Türk heyet başkonsolosluk binasına giriş yaptı. Olay yeri inceleme ekip aracı da Türk heyet ile birlikte başkonsolosluk binasına geldi.
YOLLARA ŞERİT ÇEKİLDİ
Levent’teki başkonsolosluk önünde bekleyen polis ekipleri, Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan Türk yetkililerin gelişi öncesi, başkonsolosluk binasına çıkan yollara emniyet şeridi çekti.
BASINA İZİN VERİLMEDİ
Konsolosluk çevresi güvenlik şeridi ile kaplandı. Başkonsolosluk binasının önündeki parkta bekleyişlerini sürdüren yerli ve yabancı basın kuruluşlarının mensupları da şeridin dışına yönlendirildi.
BAŞSAVCIVEKİLİ OLAY YERİNDE
Güvenlik önlemlerinin, başkonsolosluk binasında yapılması beklenen incelemenin tamamlanmasına kadar bu şekilde süreceği öğrenildi.
Ortak çalışma grubunda yer alan Türk yetkililerin başkonsolosluk binasına girdiği belirtildi. İnceleme yapacak kişilerin özel donanımlı criminal ekip olduğu ifade edildi.
Türk heyete İstanbul Başsavcıvekili Hasan Yılmaz ile bir soruşturma savcısı liderlik ediyor.
NE OLMUŞTU?
Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde de yazılar yazan Cemal Kaşıkçı’dan, 2 Ekim Salı günü resmi işlemler için Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gittikten sonra bir daha haber alınamamıştı.
Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı’nın gittiği başkonsolosluktan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul’a gelen, aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği kaydedilmişti.
Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa girmesinin ardından kendisinden haber alınamamasıyla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerden oluşan ortak çalışma grubu kurulmuş, çalışma grubu öğle saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ilk toplantısını yapmıştı.
KAŞIKÇI’NIN ARKADAŞINDAN FLAŞ CASUSLUK AÇIKLAMASI
Kaşıkçı’nın arkadaşı ve rejim muhalifi aktivist Ömer Abdülaziz, “Onlar, benim Cemal ile yaptığım ve Cemal’in Kanada, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’daki diğer aktivistlerle yaptığı görüşmeleri dinlediler” dedi.
Kanada’da yaşayan rejim muhalifi Suudi aktivist Ömer Abdülaziz, kendisinin ve arkadaşı Cemal Kaşıkçı’nın özel bir casus bilgisayar yazılımı ile izlendiğini ileri sürerek “Onlar, benim Cemal ile yaptığım ve Cemal’in Kanada, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’daki diğer aktivistlerle yaptığı görüşmeleri dinlediler” dedi.
Quebec eyaletinde yaşayan Abdülaziz, Kanada resmi yayın kuruluşu CBC’ye yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın akıbetine uğramaktan endişe ettiğini söyledi. Cemal Kaşıkçı ile geçmişte çok sık ve yakın temasta olduklarını anlatan Abdülaziz, “Onun sesi, Suudi hükümetinin başını ağrıtıyordu” dedi.
Abdülaziz, Cemal Kaşıkçı ile Suudi hükümetinin rejim propagandasına karşı bir sosyal medya projesi ve Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerine dikkati çekmek için ABD merkezli bir web sitesi kurmak için çalıştıklarını belirterek “Kendisini Kuzey Amerika’da güvende hissediyordu. En son 28 Eylül’de ABD’den ayrılmadan önce telefonla görüşmüştük. Evlenmek için evraklarını hazırlıyordu” diye konuştu.
Suudi Arabistan’dan son dakika açıklaması: Kaşıkçı için yapılacak yaptırımlara aynı sertlikte cevap vereceğiz
“GÖRÜŞMELERİ DİNLEDİLER”
Muhalif aktivist Abdülaziz, kendisinin ve Cemal Kaşıkçı’nın bir süredir sadece devletlere satılan özel bir casus bilgisayar yazılımı ile izlendiklerini ileri sürerek “Onlar, benim Cemal ile yaptığım ve Cemal’in Kanada, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’daki diğer aktivistlerle yaptığı görüşmeleri dinlediler.” dedi.
İddialarının Toronto Üniversitesine bağlı Citizen Lab isimli araştırma laboratuvarı tarafından incelendiğini aktaran Abdülaziz, araştırma sonucu hazırlanan raporda, kendisinin ve Kaşıkçı’nın, devletlere satılan güçlü casus yazılımlarla hedef alındığına dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.
Abdülaziz, laboratuvar tarafından hazırlanan ve ülkenin üst düzey polis teşkilatı Kanada Kraliyet Atlı Polisi RCMP tarafından da soruşturulmaya başlanan raporda, bu durumdan Suudi makamlarının “büyük olasılıkla” sorumlu olduğu sonucuna varıldığının belirtildiğini dile getirdi.
“BENİMLE İLETİŞİMİ OLANLAR İÇİN ENDİŞELİYİM”
Söz konusu yazılımlarla Cemal Kaşıkçı’nın hem kendisi ile hem de başkaları ile olan görüşmelerinin dinlendiğini ifade eden Abdülaziz, casus yazılımların, operatörler ve telefon üzerinde tam kontrol sağladığını, gelen çağrıları dinlenmesine izin verdiğini, adres defteri ve fotoğrafları kopyalayabildiğini, ekran görüntülerini veya mesaj metinlerinin videolarını çekebildiğini ve kamera ve mikrofonunu uzaktan çalıştırabildiğini anlattı.
Abdülaziz, “Bana burada kimsenin zarar veremeyeceğini biliyorum ancak benimle iletişimi olan insanlar için endişeliyim” ifadelerini kullandı.
Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Vatan gazetesine katkı veren ve Batı medyasında Ortadoğu ile ilgili haberleriyle tanınan Kaşıkçı’dan, 2 Ekim’de resmi işlemler için ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamamıştı.
Kaybolmasının ardından Kaşıkçı’nın orada öldürüldüğü iddialarını yalanlayan Suudi yetkililer, Kaşıkçı’nın Başkonsolosluktan çıktığını ve akıbetine ilişkin bir bilgi bulunmadığını savunuyor.