Terör örgütü FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson, 4. kez hakim karşısına çıkmak için ev hapsinde tutulduğu dairesinden alınarak Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde götürüldü. Brunson’ın eşi Norine Brunson ve ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi.
Türkiye ile ABD arasında krize neden olan PKK ve FETÖ’ye casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezasıyla yargılanan papaz Andrew Craig Brunson, kritik duruşma için sabah erken saatlerde davanın 4. duruşmasının görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne getirilirken, saat 10.00 itibariyle de Brunson’ın eşi Norine Brunson ve ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi. ABD Büyükelçiliğine ait zırhlı ciplerle kampüse gelen Brunson’un eşi ve Hovenier, yapılan aramanın ardından içeriye alınarak duruşmanın yapılacağı salona geçti.
PASTÖR DEVLİN: DÜNYA SERBEST KALMASINI BEKLİYOR
ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson´un davasını takip etmek için duruşmanın yapılacağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü´ne gelen New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson´un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.
Bütün dünyanın bu beklenti içinde olduğunu öne süren Devlin, “Umuyorum ki mahkeme Brunson´u serbest bırakacaktır. Bizler de buradayız, sizler de takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Herkes serbest kalmasını bekliyor. Dün ABD basınında serbest kalacağına yönelik haberlere yer verildi. Umarım Brunson serbest kalır. Bugün serbest kalmasını umut ediyoruz. Bu benim İzmir’e dördüncü gelişim. Brunson Türkiyeyi ve Türk insanını seven bir adam. 23 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Burada görevi var. Hiçbir politik bağlantısı yok. Serbest kalması için dua ediyoruz. Benim onunla kişisel herhangi bir temasım olmadı. Ben New York eyaletine bağlı bir pastörüm” dedi.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
25 Temmuz 2018 tarihinden bu yana ev hapsinde tutulduğu dairesinde cezasını çeken ABD’li rahip, duruşma öncesi saat 05.30 sıralarında İzmir’deki evinden yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde bir araçla alındı. Brunson’ın çıkışı sırasında çevrede kuş uçurtulmazken, yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.
Rahip Brunson, daha sonra özel harekat polislerinin de bulunduğu çok sayıda polis aracıyla Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevi İnfaz Kurumu Kampüsü’ne götürüldü.
“YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Öte yandan ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert dün gerçekleştirdiği basın toplantısında Brunson ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Brunson’ın serbest bırakılmasıyla ilgili iki ülke arasında bir anlaşma yapıldığı iddialarına değinen Nauert, “Brunson konusunda benim bildiğim bir anlaşma yok. Yarın Brunson’ın duruşması var. Hukuki süreç devam ediyor. Yakından takip ediyoruz, Brunson ve ailesine destek veriyoruz” diye konuştu.
İDDİANAMEDE HANGİ SUÇLAMALAR VAR?
Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtildi.
Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği de iddiaları da iddianamede yer aldı.
ABD’Lİ KOMİSYON DA YERİNDE TAKİP EDİYOR
Rahip Brunson’ın eşi Norine’nin evden çıktığı sırada yanında bulunan bir kişi dikkat çekti. O kişinin kim olduğu daha sonra ortaya çıktı. Norine Brunson’a eşlik eden kişi ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu üyesi Tony Perkins.
Perkins duruşmayı takip etmek üzere İzmir’e gelirken, söz konusu komisyonun önde gelen isimlerinden biri. Perkins, geçmişte dini özgürlükler konusundaki endişeler nedeniyle Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Sisi’ye yönelik yaptığı çalışmalarla biliniyor.
Çeşitli televizyon programları da yapan Perkins 2003’ten bu yana da FRC (Family Research Council) başkanlığını yürütüyor.
Göz Atmak İster misiniz?
“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi
Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …