Yaklaşık 1,5 yıldır etkisini sürdüren pandemide yüz yüze görüşmeler azalırken, 2019 yılında 3 saat olan mobil cihaz kullanım süresi 4 saate yaklaştı. Covid-19 sürecinde hastalığa karşı korunmak için insanlar arasındaki mesafe artarken, insanlar ile akıllı telefonlar arasındaki mesafe kısaldı. Yaklaşık 1,5 yıldır etkisini sürdüren pandemide yüz yüze görüşmeler azalırken, sosyal medya kullanımı ve görüntülü görüşme [...]

Pandemide Türkler mobilde bir saat daha fazla bağımlı hale geldi

Yaklaşık 1,5 yıldır etkisini sürdüren pandemide yüz yüze görüşmeler azalırken, 2019 yılında 3 saat olan mobil cihaz kullanım süresi 4 saate yaklaştı.

Covid-19 sürecinde hastalığa karşı korunmak için insanlar arasındaki mesafe artarken, insanlar ile akıllı telefonlar arasındaki mesafe kısaldı. Yaklaşık 1,5 yıldır etkisini sürdüren pandemide yüz yüze görüşmeler azalırken, sosyal medya kullanımı ve görüntülü görüşme imkânları sunan akıllı telefonlara bağımlılık ise arttı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri, bu durumu gözler önüne serdi. Akıllı telefon kullanım istatistiklerine göre, bir kişinin mobil cihaz kullanım süresi 2019 yılında ortalama 3 saate yakınken, bu sürenin pandemi nedeni ile 4 saate yaklaştığı belirlendi. Ayrıca, kullanıcıların yüzde 22’sinin telefonlarını birkaç dakikada bir kontrol ettiği ve yarıdan fazlasının saatte birkaç kez telefonuna baktığı ifade edildi.

TELEFON SAYISI BİLGİSAYARIN 5 KATI
Dünyada toplam nüfusun üçte ikisine karşılık gelen 5 milyardan fazla insan mobil cihaz sahibi iken, bunların yüzde 70’ini ise akıllı telefonlar oluşturuyor. Ayrıca, dünya üzerindeki telefon sayısının, bilgisayar sayısının 5 katı olduğu tahmin ediliyor. İnternet kullanıcılarının sayısı da tıpkı telefon kullanıcılarının sayısı gibi katlanarak artıyor. 2018’in ocak ayından bu yana dünya genelinde günde ilave bir milyon kişinin internet kullanmaya başladığı belirtiliyor. 2018 yılında 8 milyar olan internete bağlı cihaz sayısının da 2030 yılında 1 trilyona yükseleceği tahmin ediliyor.

5G ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Türkiye’de ise yaklaşık 83,5 milyon mobil abonenin 77 milyondan fazlası 4.5G hizmetlerine abone iken, bu abonelerin 56 milyondan fazlası da cihazı ve SIM kartının uyumlu olması çerçevesinde aktif olarak 4.5G hizmetinden faydalanıyor. Ülkedeki mobil abone sayıları giderek artarken, 4.5G hizmetinin ardından daha hızlı internet ve haberleşme imkânı sunacak olan 5G teknolojisine ilişkin yerli ve millî ürünlerin çalışmaları da tam gaz devam ediyor. BTK’nın destekleri ile geliştirilen Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Projesinin ilk fazı, mart ayında tamamlanmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın