ABD Kongre Üyesi Pete Sessions, önce Rum tarafına gitmeden Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmek üzere Ercan Havalimanı’na inen ve üst düzey KKTC’li isimlerle görüşen ilk ABD’li siyasetçi oldu.
ABD Kongre Üyesi Cumhuriyetçi Pete Sessions, Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunduktan sonra doğrudan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uçtu.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından davet edilen Sessions, Ercan Havalimanı’na indikten sonra, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.
SESSIONS VE TÖRE’DEN AÇIKLAMA
Tatar ile görüşmesinin ardından KKTC parlamento binasını ziyaret eden ve burada KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre’yle görüşen Sessions, “Kendimi ifade etmekten asla çekinmem; ben her zaman adaletten, dengeden ve doğrulardan yanayım. Haksızlıklar hakkında söylenebilecek çok şey var aslında. Geçmişte güneyi ziyaret ettim ve şimdi kuzeyi ziyaret etmenin tamamen doğru ve adil olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda görüşlerinizi duymaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.
Sessions’a teşekkür ettiği konuşmasında Töre ise, “Haketmediğimiz ambargolara tabii tutuluyorken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelip bizleri dinleme cesaretinizden dolayı sizlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
ABD ZİYARETTEN HABERDAR AMA RESMİ ZİYARET OLARAK GÖRMÜYOR
Söz konusu ziyaret, Rum Kesimi tarafından tepkiyle karşılandı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanlığı, “Sessions’ın KKTC’ye gidişi yasa dışıdır. Uluslararası hukuk ihlal edildi. ABD, resmi konumundan saptı.” dedi.
Lefkoşa’daki ABD Büyükelçiliği, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Sessions’ın resmi olmayan bir sıfatla Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret ettiğinden haberdar olduğunu” açıkladı.
Duyuruda, “Bu nedenle Büyükelçilik onun resmi olmayan seyahati için herhangi bir destek sağlamadı. Genel olarak ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetini (Güney) adadaki tek meşru hükümet olarak tanıyor. ABD ‘KKTC’yi tanımıyor” denildi.
İNGİLİZ VEKİL KKTC’NİN TANINMASINI İSTEMİŞTİ
İngiltere’de DUP milletvekili Sammy Wilson, KKTC’nin Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir devlet olarak kabul edilmemesi için hiçbir neden olmadığını belirterek, KKTC’nin tanınmasına destek vermişti.