KKM’de asgari faiz zorunluluğu kalktı! KKM’ye verilen faiz artık cazip olmayacak

TCMB, Türk Lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduatlarda yeni bir düzenlemeye imza attı.

TCMB, Türk Lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Böylece bankaların, Türk Lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.  TCMB, bankacılık sistemini TL’yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ediyor.

Politika faizi yüzde 30

Merkez Bankası, eylül toplantısında politika faizini, enflasyonla mücadele kapsamında yüzde 25’ten 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkarttı.

KKM’ye verilen faiz cazip olmayacak

Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM’ye verilen faiz cazip olmayacak. Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda farkı banka tamamlayacak

Merkez Bankası’nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda farkı Merkez Bankası ödeyecek. Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

Verilen karar ne anlama geliyor

KKM’de değişik yapılmasının beklendiğini belirten uzmanlar, verilen kararı şu şekilde yorumluyor:  Kur korumalı mevduatın faizi politika faizine endeksli hareket etmeyecek ve bankalar bu mevduata artık serbest bir şekilde faiz oranı uygulayacak ve bu oran artık mevduat faiz oranına yaklaşabilecek. Bankalar mevcut politika faizi olan yüzde 30’un altında faiz uyguladıklarında KKM hesaplarından çıkış olacak. Kararın amacı Türk Lirası’nı güçlendirmek.
Merkez Bankası’ndan yeni KKM kararları
TCMB, Türk lirası mevduatı cazip hale getirmeyi amaçlıyor

TCMB, Türk lirası mevduatı cazip kılmak amacıyla bir dizi adım atmıştı.

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırılarak, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

Eylül ayında TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5’e yükseltilmişti.

Ayrıca, TL’ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.

Zorunlu karşılık oranı değişikliği

Eylül ayının ortasında Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilmişti.

Sonra yapılan bir düzenlemeyle kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.

Kredilerinde fatura muafiyet sınırı artırıldı

Öte yandan, kredi akışını rahatlatmak amacıyla, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarılmıştı.

Kur korumalı mevduat geriledi

Bu düzenlemelerin ardından kur korumalı mevduattaki birikimin gerilediği gözlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ise KKM toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın