Türkiye’nin milli gururu KIZILELMA, havacılık ve uzay teknolojilerindeki yeni başarılarıyla küresel ilgi odağı olmaya devam ediyor. Dünya basını, Türkiye’nin stratejik adımlarını ve bu alandaki yükselişini yakından izliyor.
Türkiye’nin savunma sanayiinde katettiği büyük ilerleme, yerli ve milli ürünlerle küresel arenada dikkat çekiyor.
Son yıllarda yapılan yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde Türkiye, insansız hava araçlarından zırhlı kara araçlarına, milli füzelerden savunma yazılımlarına kadar geniş bir yelpazede kendi teknolojisini üreten ve ihraç eden bir ülke haline geldi.
Bayraktar TB2 ve Akıncı gibi İHA’lar, MİLGEM projesi kapsamında üretilen milli savaş gemileri ve yerli füze sistemleri, Türkiye’nin bağımsız savunma kabiliyetini güçlendiren başlıca ürünler arasında yer alıyor.
KIZILELMA DÜNYA BASININDA
O ürünlerden biri olan KIZILELMA, yeni başarılara imza atarken, dünya basını da Türkiye’nin milli başarısını yakından takip etmeye devam ediyor.
Global Defence News, KIZILELMA’yı detaylı olarak ele aldığı haberinde, söz konusu uçuşu bir dönüm noktası olarak nitelendirerek, Türkiye’nin savaş uçağı geliştirme programında önemli bir adımı işaret ettiğini aktardı.
Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olarak görev yapacak Bayraktar KIZILELMA önemli bir aşamayı daha geçti.
KIZILELMA’nın üretim prototipi olan TC-ÖZB3 kuyruk numaralı üçüncü prototipi ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ GENİŞ YER TUTTU
KIZILELMA’nın üretim prototipinin önceki modellere göre çeşitli iyileştirmeler içerdiğini belirten Global Defence News haberinde, yapısal yükseltmeler ve aviyonik sistemlerde yenilikler yapıldığı ve uçağın artık ses hızına yaklaşmasını sağlayan bir art yakıcı motorla donatıldığı ifade edildi.
İyileştirilmiş aerodinamikle KIZILELMA’nın, yüksek hızlarda ve karmaşık manevralarda gelişmiş performans sunduğu ve son yeniliklerle birlikte uçağın gelişmiş muharebe görevleri gerçekleştirmesini sağlayabileceği belirtildi.
“HIZLANDIRILMIŞ TEMPODA İLERLİYOR”
KIZILELMA’nın hızlandırılmış bir tempoda ilerlediği vurgulanırken, 2021’de Baykar’ın yüzde 100 öz sermayesiyle başlatılan projenin, ilk prototipinin Kasım 2022’de üretim hattından çıkarıldığı ve bir ay sonra ilk uçuşunu gerçekleştirdiğinin altı çizildi.
‘MAVİ VATAN’ GÖNDERMESİ
Haberde KIZILELMA’nın en dikkat çekici özelliklerinden birinin, Türkiye’nin TCG Anadolu gibi gemilere iniş ve kalkış yapabilmesi olarak gösterildi.
Bu kabiliyetin, özellikle denizaşırı görevlerde ve ‘Mavi Vatan’ olarak anılan Türkiye’nin deniz çıkarlarının savunulmasında büyük bir stratejik avantaj sağlayacağı açıklandı.
YENİ BİR SAYFA AÇTI
Haberde son olarak, Bayraktar KIZILELMA’nın üretim prototipinin ilk uçuşunun başarıyla gerçekleştirilmesinin, Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki hedeflerinde yeni bir sayfa açtığı, insansız hava aracı alanında daha ileri noktalara taşınmasının da önünü açacağına atıfta bulunuldu.