Suudi Arabistan Prensi Muhammet bin Salman’ın Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un cep telefonuna ne şekilde casus yazılım yerleştirmiş olabileceğine dair bir kronoloji yayımlandı.
Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un cep telefonu, yüksek bir ihtimalle Suudi Prensi Muhammet Bin Salman’dan aldığı bir Whatsapp mesajından sonra hack’lendi. Bu sonuca, konu hakkında araştırma yapan IT uzmanları yaptıkların araştırmalar sonucunda vardı. Haber Vice isimli internet sitesinde yayınlandı.
Öte yandan New York Times’ta Salman’ın Bezos’un cep telefonuna nasıl ulaştığı ve casus yazılımı bu telefona nasıl aktarmış olabileceğinin bir kronolojisi yayımlandı. Prens Salman’ın 2018’deki ABD ziyareti esnasında ünlü yapımcı Bria Grazer Santa Monica’daki villasında Salman’ın onur konuğu olduğu bir parti düzenlendi. Bu partiye Disney’in şefi Bob Iger, Snatpchat’ın sahibi Even Spiegel, eski NBA starı Kobe Braynt gibi yüzlerce ünlünün yanında Jeff Bezos da katıldı.
CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ NEDENİYLE HACKLEDİĞİ İDDİA EDİLİYOR
Birbirlerini daha önce de tanıyan Bezos ve Salman’ın bu partide telefon numaralarını değiştirdikleri bildiriliyor. Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir raporda Salman’ın Bezos’un cep telefonunu Whatsapp üzerinden gönderdiği bir yazılımla hacklediği iddia ediliyor. Salman’ın bu eylemi Bezos’un sahip olduğu Washington Post gazetesinde Suudi Arabistan karşıtı yazılar ve özellikler daha sonra katlettirdiği bu gazetenin yazarı Cemal Kaşıkçı’yı engellemek için yaptığı tahmin ediliyor.
VERİ ÇEKİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Bu partiden 7 ay sonra Kaşıkçı öldürüldü. Cinayetten üç ay sonra ise bulvar gazetesi Nation Enquire’de Bezos’un evlilik dışı ilişkisi ifşa edildi. Cep telefonundaki yazışmalar yayınlandı. Bütün bu süreçlerin birbiriyle ilintili olduğu kesin olarak ispatlanmış değil. Ancak iddialar çok ciddi. Bezos’un telefonundan Salman’dan Whatsapp mesajı aldığı tarihden itibaren yoğun şekilde veri çekildiği, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.
HACK’LENMENİN KRONOLOJİSİ YAYINLANDI
Birleşmiş Milletler, Guardin, Washington Post, Daily Beast, Vice ve FTI Consalting firmasının haberleri ve raporlarına göre sürecin kronolojisi şu şekide:
Washington Post’ta 3 Nisan 2018 tarihiden Suudi Arabistan’da muhaliflere karşı sürdürülen yaptırımlarla ilgili bir Cemal Kaşıkçı imzalı bir makale yayımlanıyor.
4 Nisan 2018’de Prens Salman ve Bezos, Santa Monica’daki ünlü partide bir araya geliyor. O akşam Bezos Salman’a Iphone X marka telefonundan “Hello MBS” şeklinde bir SMS mesajı gönderiyor. Salmana bu mesaja 5 Nisan’da “Merhaba, numaranı kaydettim” diye cevap veriyor
1 Mayıs 2018’de Bezos Salman’dan görünüşte Suudi Arabistan hakkında bir PR videoso olun Whatsapp mesajı alıyor. Bu Whatsapp mesajından sonra Bezos’un telefonuna casus yazılım giriyor. Yazılım Bezos’un telefonundan aylarca veriler çekiyor.
2 Ekim 201’de Kaşıkçı İstanbul konsolosluğunda öldürülüyor. BM, CIA ve Türk hükümeti cinayeti Prens Muhammet’in yaptığın dan hareket ediyor. 15 Ekim 2018’de Suudi Arabistan Washington Post ve Bezos’a karşı aylarca sürecek Twitter kampanyası başlatıyor.
8 Kasım 2018’de Bezos Salman’ın Whatsapp’ınden Bezoss’un ilişkisi olduğu Lauren Sanchez’in resmine benzer bir kadının resmi ve “Bir kadınla tartışmak Software’in Lisans anlaşması gibidir. Sonunda her şeyi geçip kabul ediyorum demek zorundasın” ifadesi yer alıyor. 10 Ocak 2019’da Nation Enquirer gazetesi Bezos’un yasak aşkını ifşa ediyor. Mahrem chat yazışmalarını yayımlıyor. Bezos telefonunun uzmanlar tarafından araştırmaya veriyor.
8 Şubat 2019’da Suudi Arabistan bu haberlerin kendilerinden yayıldığı yönündeki iddiaları reddediyor. 30 Mart 2019’da Bezos’u Güvenlik Müdürü Gavin de Becker, Dealy Beast gazetesine Suudi Arabistan’ın yüksek bir olasılıklı Bezos’un telefonuna girdiğini yazıyor.
29 Ekim 2019’da Facebook İsrail firması NSO’ya 1400 telefona casusluk yazılımı yüklediği iddiası ile suç duyurusunda bulunuyor. Facebook, Whataspp videoları ile casus yazılımların telefonlara sızdırılabileceğini kabul ediyor.
Bu tarihden sonra Birleşmiş Milletler devreye giriyor ve araştırmalara başlıyor.
Göz Atmak İster misiniz?
“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi
Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …