ABD’nin ambargosuyla karşı karşıya kalan ve Google ile olan iş birliği sallantıda olan Çin teknoloji devi Huawei için yeni bir iddia ortaya atıldı. Söz konusu iddiaya göre, Google’ın Android desteğinde mahrum kalma ihtimali bulunan Huawei, birkaç ay içinde kendi işletim sistemini hazır hale getirebilir.
Teknloji dünyasındaki soğuk savaş ile ilgili yeni bir iddia geldi. İngiliz basınında yer alan habere göre, Huawei CEO’su Yu Chengdong, kendi çevresine şirketin kendi işletim sistemini birkaç ay içinde hazır hale getireceği bilgisini verdi.
Ancak aynı haberlerde görüşlerine başvurulan uzmanlar Huawei’nin bu kadar kısa sürede kendi işletim sistemini kullanıma sunmasının hayli zor olduğu görüşünde.
Huawei kendi göbeğini kendisi kesecek – Huawei bir süredir tıpkı Apple gibi kendi işletim sistemine sahip olabilmek için ciddi mesai harcıyordu. Huawei CEO’su Richard Yu geçtiğimiz yıl Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada Google ekosisteminde yer almayı tercih etmelerine rağmen B planı olarak kendi işletim sistemleri üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu.
Huawei bir süredir tıpkı Apple gibi kendi işletim sistemine sahip olabilmek için ciddi mesai harcıyordu. Huawei CEO’su Richard Yu geçtiğimiz yıl Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada Google ekosisteminde yer almayı tercih etmelerine rağmen B planı olarak kendi işletim sistemleri üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu.
HUAWEI KULLANICILARINI NELER BEKLİYOR?
ABD Ticaret Bakanlığı, dün kara listedeki Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı.
HUAWEI KULLANICILARINI NELER BEKLİYOR?
ABD Ticaret Bakanlığı, dün kara listedeki Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı.
ABD’nin aldığı karar Huawei’nin mevcut ürün ve ağların bakımı ve cep telefonlarının güncellenmesi için gerekli Amerikan yapımı ürünlerin alınmasına 90 gün için izin veriyor. Ancak Huawei, yeni ürün üretmek için lisans onayı olmadan ABD yapımı ürünleri alamayacak.
HUAWEI KULLANICILARINI NASIL ETKİLEYECEK?
Türkiye’de yaklaşık 4 milyon Huawei kullanıcısı olduğu belirtiliyor. Bu senaryo gerçekleşirse Huawei cihazlara sahip olan kullanıcılar Google’ın bazı Android güncellemelerinden mahrum kalacak.
Huawei kullanıcıları bu yamaları ancak Android Open Source Project- Android Açık Kaynak Projesi’ne (AOSP) geldiğinde alabilecek.
90 günün sonunda anlaşma olmaz ve yasak kararı devreye girerse Huawei marka telefon alanlar Google Fotoğraf, YouTube, Google Harita, Google Drive, Google Duo görüntülü arama vb uygulamalarına sahip olamayacak.
Bu senaryo gerçek olması durumunda Güney Kore merkezli Samsung’un arkasından dünyanın en büyük ikinci telefon üreticisi konumunda yer alan Huawei için zor günler başlamış olacak. Google’ın bu kararının kullanıcı tarafından göreceği tepki şirketin kısa vadeli zararında belirleyici olacak.
Zira kısıtlama halihazırda Huawei kullananları kapsamasa da yeni telefon alacaklar için başka markaları tercih etmeleri için yeterli motivasyonu barındırıyor.