Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri töreninde 81 ilde dene-yap teknoloji atölyesi kurulacağını da açıkladı. Kanal İstanbul için kararlılık mesajı veren Erdoğan “İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul’u yapacağız. Ya Yap-İşlet-Devret’le yapacağız ya da milli bütçeyle yapacağız, Türkiye bunu yapmaya zaten kendisi de muktedirdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri töreninde konuştu.
“Asalak zihniyete teslim olmadık, olmayacağız” diyen Erdoğan, teknolojik gelişmelere vurgu yaparak “Bilgiyi ve teknolojiyi üretmeyen ülkelerin, geleceğin dünyasında işi çok zordur. Ürettiğimiz bilgiyle, hedeflerimize ulaşmanın yanında tüm insanlığın refahına da katkıda bulanacağız” ifadelerini kullandı. Kanal İstanbul için bir kez daha mesaj veren Erdoğan “İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul’u yapacağız. Ya Yap-İşlet-Devret’le yapacağız ya da milli bütçeyle yapacağız, Türkiye bunu yapmaya zaten kendisi de muktedirdir” dedi.
AB destekleri için de Erdoğan “Türkiye’nin 2020 yılında AB’ye ödeyeceği 80 milyon euro katkı payı kendi bilim adamlarımız için kullanılacak. Önümüzdeki sene 81 ilde dene-yap teknoloji atölyesi kurulacak” açıklaması yaptı.
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:”Bilim insanlarının teşvik edilmesini sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Emin adımlarla 2023 hedefine yürüyoruz. TÜBİTAK, 56 yıldır bilim ve teknolojinin izinde ülkemizin kalkınması için adımlar atıyor. TÜBİTAK aracılığıyla dış bağımlılığımızı azaltacak projeler yürütüyoruz.
Bilimin ve mühendisliğin her alanında araştırmacılarımıza önemli imkanlar sunuyoruz. Bilim insanlarımıza 2002’de 150 milyon lira destek sağlanırken bu sene 1.8 milyar liraya ulaştı. Bu destekle üniversitelerin hareket alanı genişledi. Araştırma ve geliştirmenin payı ilk defa yüzde 1’i aştı. Güçlü büyüme rakamlarını yakalayabilmek için yüksek teknolojiye dayalı ürünler ortaya koymamız gerekiyor.
“BİLİŞİM VADİMİZ KRİTİK BİR ROL ÜSTLENECEK”
Geçen cuma iki tarihi anı birlikte yaşadık. Bilişim Vadisi’nin resmi açılışını gerçekleştirdik. Savunma sanayiinde gösterdiğimiz başarıyı sivil alanlarda da göstermek için kolları sıvadık. Yeni teknolojilerin artık sadece pazarı olmayacağız. Bilişim Vadimiz bu noktada kritik bir rol üstlenecek.
Geliştirilen otomobillerin ilk gösterimini de burada yaptık. İnşallah aynı azim ve kararlılıkla devam edilerek belirlenen tarihte üretime geçilecektir. 2020’nin sonunda seri üretim. Bursa’daki fabrika, TSK’ya ait arazinin bir milyon metrekaresini TOGG’a tahsis ettik. Süratle fabrikamızı orada yapacak ve oradan uluslararası sulara açılma imkanımız var. Projenin her aşamasını adım adım takip edip sorunları çözüyoruz.
“DEVRİN OTOMOBİLİNİN ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER”
Türkiye’nin otomobili sanayimizi geleceğe hazırlama çabamızın örneğidir. Projede görev alan herkes aynı amaç uğruna emek veriyor. Milletimiz Türkiye’nin otomobiline sahip çıkmıştır. Milletimizin projeyi sahiplenmesi, Devrim otomobilinin önünü kestiler ama devrin otomobilinin önünü kesemeyecekler.
Milletimiz, Türkiye’nin otomobiline tüm kalbiyle sahip çıkmıştır, siparişleri almaya başladık. Asalak zihniyete teslim olmadık olmayacağız. Bu hastalıklı zihnin en büyük panzehiri daha büyük projeleri hayata geçirmektir. Türkiye’nin otomobili gibi atılımların en büyük katkısı budur. Bilim ve teknolojide kat edeceğimiz hala çok yol var. Asıl sorumluluk bilim insanlarımızın omzundadır.
“İSTESELER DE İSTEMESELER DE YAPACAĞIZ”
İsteseler de İstemeseler de Kanal İstanbul’u yapacağız. Şu anda dünyada 50’yi aşkın bu şekilde kanal var. Bu kanalalr sadece bir lüks olsun diye yapılmıyopr. İhtiyaç için yapılıyor. Biz Kanal İstanbul’u yaparken iki tane modern akıllı şehiri inşa edeceğiz. İki yol var. YİD veya milli bütçeyle yapacağız. Türkiye bunu yapmaya muktedirdir. Her ikisinde de elimizde imkanlar var.”
Göz Atmak İster misiniz?
“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi
Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …