Ekonominin iki patronu rotayı Suudi Arabistan’a çevirdi!

Ankara’dan Körfez’e kritik bir ziyaret düzenlenecek. Ekonominin dümenindeki isimler Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Erkan, yatırımcı gruplarıyla görüşecek.

Türkiye, yeni dönemde Körfez ülkeleriyle karşılıklı ilişkileri geliştirici adımlar atıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ve Katar’da üst düzey görüşmeler gerçekleştirmişti.

Körfez’e yatırım çıkarması
Bu temasları, Suudi Arabistan ziyareti takip edecek. Bakan Şimşek, yarın çeşitli temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Şimşek’e Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek.

Yatırımcı gruplarıyla görüşecekler
Şimşek ve Erkan’ın birlikte ilk yurt dışı ziyaretinin gerçekleşeceği yarınki görüşmeler kapsamında yatırımcı gruplarıyla toplantılar düzenlenecek. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile ikili görüşme yapacak Şimşek’in, temaslarını tamamlamasının ardından 13 Temmuz Perşembe günü Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Körfez ülkeleriyle dış ticaret hacmi
BAE, Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en önemli ticaret ortağı olurken, bu ülkeye geçen yıl 5,2 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bu ülkeyle ticaret hacmi ise 10 milyar dolara yaklaştı. BAE’nin ardından ise Suudi Arabistan geldi.

Suudi Arabistan ile hedef 10 milyar dolar
Türkiye, bu ülkeye 1 milyar dolarlık ihracat yaparken iki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 5,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu alanda 2022’nin ocak-ekim döneminde 4,3 milyar dolara ulaşıldı. 2023 yılında ikili ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.

İlk sırada BAE var
Türkiye’nin ihracatında Körfez ülkelerinin payı incelendiğinde ise ilk sırada yüzde 58’lik payla BAE yer aldı. Bu ülkeyi, yüzde 16’lık payla Katar, yüzde 12’lik payla Suudi Arabistan, yüzde 7’lik payla Kuveyt takip etti. Umman’ın payı yüzde 5 ve Bahreyn’in payı yüzde 2 oldu.

Türkiye’nin BAE’ye ihracatında yüzde 58,6’lık payla ilk sırada tüketim malları yer alırken, bunu yüzde 30,07’lik payla ara mallar ve yüzde 8,11’lik payla yatırım malları izledi. Diğer malların oranı ise yüzde 3,22 oldu.

İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlara bakıldığında ise 2002’den geçen yılın kasım sonuna kadar BAE’den Türkiye’ye yapılan yatırımların toplamı 4 milyar 783 milyon doları bulurken, Türkiye’den bu ülkeye yatırımlar da 1 milyar 252 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Döviz rezervleri artıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 26 Mayıs’ta 98.5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervlerinin 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıktığını söylemiş, “Aynı dönemde net rezervler ise 14.2 milyar dolar iyileşme göstermiştir.” ifadesini kullanmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın