Dağ Çileği diğer adı Kocayemiş’in saymakla bitmeyen faydaları

Mayıs haziran gibi çiçek açan dağ çileği meyvesi ormanlık ve çalılık alanlarda yetişir. Beyaz renkte çiçek açmaktadır. Bu bitkinin yaprak ve meyvesi kullanılır. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyveler ise sonbahardan kış başına kadar toplanabilmektedir.

Marmara, Ege ve Akdeniz’in makilik alanlarında yetişen dağ çileği; özellikle Akdeniz kuşağına has bir meyvedir. Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya kıtasına kadar her yerde yabani şekilde yetişir. Gelişimi çok yavaş olup 25 senede 9 metre civarı boya ulaşır. Kocayemişin İstanbul Yakacık civarında var olduğu söylenmektedir. İstanbul Şile Ömerli Barajı yakasında, İstanbul Fatih ve Belgrad Ormanlarında, Kastamonu’da, Sakarya’da, Zonguldak’ta yer yer bu ender meyveye rastlanıldığı bildirilmiştir.

Dağ çileği içerisinde alkol bulunmaktadır. Bu sebeple fazla yenildiğinde bir miktar sarhoş ettiği söylenmektedir.

Dağ Çileğinin Faydaları Neler

İçeriğindeki elma, limon asitleri ile C vitamini ile, tansiyonu düşürücü ve kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır. Yapraklarından hazırlanan preparatın idrar söktürücü özelliği vardır.

Nikriz hastalığına faydalı olduğu söylenir. Nikriz, halk arasında damla yada gut hastalığı olarak bilinen tıp dilinde ise podagra adı verilen bir hastalıktır. Ayrıca, dağ çileği mideyi kuvvetlendirir, safra ve böbrek taşlarına karşı faydalı bir meyvedir.

Dağ çileği; içeriğinde yine E vitamini, karoten, gallik asit türevleri ve tanen bulunmaktadır. Bilindiği gibi gallik asit kaynağı olan keçiboynuzu astım ve alerjik hastalıklarda çok faydalıdır. Aynı amaçla kocayemişin bu hastalıklarda kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmalıdır. Tanen ise ishal kesici bir madde olup pek çok bitkide bulunmaktadır.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın