Kimseye muhtaç olmamak için çalışmak çok kıymetlidir. Peygamber efendimiz, eshâb-ı kirâmdan Muaz hazretleri ile müsafeha edince buyurdu ki:
– Yâ Muaz, ellerin nasırlaşmış.
– Evet yâ Resûlallah! Kazma elimde toprakla meşgûl oluyor ve bu sâyede çoluk çocuğumun nafakasını kazanıyorum.
Fahr-i kâinat efendimiz, Hazret-i Muaz’i öpüp buyurdu ki:
– Bu eli Cehennem yakmaz.
Yine birgün bir genç, sabah erkenden işine gidiyordu. Eshâb-ı kirâmdan bâzıları, bunu uygun görmediler. Orada bulunan Peygamber efendimiz buyurdu ki:
“Öyle söylemeyiniz! Eğer kimseye muhtaç olmamak, ana babasını ve âile efradını muhtaç etmemek için işine gidiyorsa, her adımı ibâdettir. Eğer kazanacağı para ile övünmek, keyf sürmek niyetinde ise, şeytanla beraberdir.”
Görüldüğü gibi bir Müslümanın iyi niyetle çalışması ibâdettir. Fakat kâfirin ve her haramı işleyen kimsenin çalışması ibâdet olmaz. “Namaza ne lüzum var, çalışmak da ibâdettir.” demek çok yanlıştır. Böyle söyleyen kâfir olur. Namaz kılan, haramlardan kaçan kimsenin iyi niyetle çalışması ibâdettir.
Helâl lokma isteyen şu beş şeye dikkat etmelidir:
1- Rızık peşinde koşarken Allahü teâlânın farz kıldığı ibâdetleri terk etmemelidir.
2- Kazanç için hiç kimseyi üzmemelidir.
3- Çalışmak ile, kendisinin ve âile efrâdının iffetini korumaya niyet etmelidir.
4- Çalışırken kendini haddinden fazla yormamalıdır.
5- Çalışmayı rızık için bir sebep bilmelidir. Fakat rızkı çalışmaktan değil, Allahü teâlâdan bilmelidir.
HER GÜN OKUNACAK DUÂLAR
Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
* “Bir kimse sabah-akşam, 3 kere; “Bismillâhillezî lâ yedurru ma’asmihî şey’ün fil’erdı velâ fissemâi ve hüvessemî’ul’alîm.” derse, ona hiçbir şey zarar veremez.”
* “Bir kimse sabahleyin 3 defa; “E’ûzü billâhissemî’il’alîmi mineş-şeytânirracîm” diyerek Haşr sûresinin son 3 âyetini (Hüvallahüllezî…) okursa, Allahü teâlâ ona 70.000 meleği vekil edip, akşama kadar kendisine duâ ederler.”
* “Hergün 100 defa; “Lâ havle…” okuyan ebediyyen fakirlik görmez. Bu Cennet hazinelerinden bir hazinedir.”
* “Hergün bana 100 kere salevât getiren, münâfıklıktan ve Cehennem ateşinden uzaklaşır ve kıyâmet günü şehitlerle beraber olur.”
* “Bir kimse günde 70 kere istiğfar ederse, (Estağfirullah, derse) 700 günahı affolur.”
* Her gün 25 defa; (Allahümme bârik lî filmevt ve fî-mâ ba’d-el-mevt.) okuyanlar, ölüm hastalığında, 40 defa; “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü min-ez-zâlimîn.” okuyanlar, her gece Yâsîn-i şerîf okuyanlar, her sabah veya akşam devamlı olarak 3 defa; “E’ûzü billâhissemî’il’alîmi mineş-şeytânirracîm” ile “Hüvallahüllezî…”yi okuyanlar âhıret şehidi olurlar.
* Her sabah, Âyetelkürsî, İhlas-ı şerîf ve Fâtiha-i şerîfe’yi okuyup, ölenlerin ruhuna göndermelidir.
* Kayıp olan ve çalınan birşeyi bulmak için, hergün 25 defa; “Yâ câmi’annâsi li-yevmin lâ raybe fîhi innallahe lâ yuhlif-ül mî’âd icma’ beynî ve beyne …..” duâsını okumalıdır. (Sonunda noktaların yerinde, kayıp olan şeyin ismi söylenir.) Tam İlmihâl – Seâdet-i Ebediyye
* “Bir kimse sabah akşam 7 kere; “Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hü, aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül-arşil-azîm.” derse, Allah onun dünya ve âhıret işlerine kâfi gelir.”[Beyheki]
* “Şirkten korunmak için; “Allahümme innî e’ûzü bike min en-üşrike bike şey-en ve ene a’lemü ve estağfirüke li-mâ lâ a’lemü inneke ente allâmül guyûb.” okuyun!” [İ. Ahmed]