Milli Savunma Bakanı Akar, ABD’nin NATO Büyükelçisi Hutchison’ın, “Ankara S-400’lere sahip olmak için çok şey feda etti” açıklamasına cevap verdi. Akar açıklamasında, “S-400’ler NATO komuta sistemine dahil edilmeyecek” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison’ın Sinop’ta yapılan S- 400 test atışıyla ilgili açıklamalarına cevap verdi. Akar, “Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontroller yer almaktadır. Bu usüller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir.” dedi. Akar ayrıca, “S-400’ler NATO’nun komuta ve kontrol altyapısına entegre edilmeyecek. Türkiye NATO üyelerinden beklenen tüm sorumluluklarını yerine getirmektedir.” ifadelerini kullandı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamaları şöyle: Tam koruma ve kapsama için tüm katmanların ve sektörlerin dikkate alınması gerekir. İhtiyaca göre alternatif sistemler (Patriot, SAMP-T gibi) de alınabilir. Türkiye tüm müttefikleriyle alternatif üzerinde çalışmıştır ve çalışmaya hazırdır S-400 tedariki bir tercih değil, zorunluluk olmuştur. (Yunanistan’ın elinde bulunan Rus S-300’ler) “S-400’ler milli sistemde müstakil olarak, NATO’da var olan S-300 gibi Rus menşeli silahların kullanıldığı gibi kullanılacaktır. Tek. transferi, ortak üretim ve teslimat takvimi gibi garantiler verilirse ABD’den Patriot hava savunma sistemleri alınabilir. Biz sattık ama Kongre onaylamıyor, teslimata izin vermiyor’ gibi yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil.
ABD’DEN SERT AÇIKLAMA: BU DURUM NATO İÇİN SIKINTILI
ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin S-400’leri demesiyle ilgili “Bu gelişmeler hiç iyi değil” yorumunda bulundu. Hutchison, ABD ve NATO’nun Türkiye’nin S-400’leri satın alacağını duyurduğu 2017’den itibaren bunu önlemek için “çok yoğun çaba harcadığını” söylemişti. ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Hutchison, “Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok” ifadelerini kullanmıştı.
“ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPTIK”
Büyükelçi Hutchison, “Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye’yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya’dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok” diye konuşmuştu.
“ANKARA, ÇOK ŞEYİ FEDA ETTİ”
“Ankara’da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler” diyen Amerikan Büyükelçisi Hutchison, “Biz, onları ittifakımıza bağlı kalmaları konusunda ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz. Egemenlik meselelerini Rus füze savunma sistemine el uzatmadan çözümlemeye çalışmaya ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz” demişti.
TESTLERİN SİNOP’TA YAPILDIĞI İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜ
Sinop’a gönderilen S-400 hava savunma sistemlerinin geçtiğimiz hafta test edileceği öne sürülmüştü. Geçtiğimiz hafta Sinop’tan gelen ilk görüntülerin ardından test atışının yapıldığı iddia edilmişti. S-400 hava savunma sistemi geçtiğimiz günlerde konvoy halinde Sinop’a sevk edilmişti.
SİNOP HAVA SAHASI KAPATILMIŞTI
Türkiye, yayımladığı NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ile Sinop hava sahasının atış eğitimi gerekçesiyle 16-17 Ekim arası trafiğe kapalı olacağı hususunda bilgilendirmede bulunmuştu. NOTAM’da, Sinop hava sahası için irtifa sınırlaması 200 bin feet olarak verilirken, “Füze atışı yapılacaktır” ifadesi de bulunmuştu. Yetkililer, geçtiğimiz günlerde Karadeniz’in Sinop bölgesi için biri atış eğitimi, diğer ikisi ise askeri eğitim olmak üzere üç tane NAVTEX de ilan etmişti. Türkiye ile ABD arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemleri 10 gün önce test için Sinop’a getirilmişti.