Aronya meyvesinin saymakla bitmeyen faydaları!

Aronya meyvesi, sağlığa olan sayısız faydasının keşfedilmesi üzerine Tarım Bakanlığının desteğiyle 2012 yılı itibariyle yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizin her bölgesinde yetişme potansiyeli olan aronya, meyveler arasında en güçlü antioksidan özelliğiyle oldukça faydalı bir besindir. İşte aronyanın sağlığa olan tüm faydaları

Aronya meyvesi, süper meyve olarak bilinen ve son yıllarda sağlığa olan faydaları keşfedildikçe yaygın olarak kullanılmaya başlayan Amerika kökenli bir meyvedir. Ana vatanı Kuzey Amerika ve Rusya olan bu meyve Kızılderililer tarafından hastalıklara karşı vücut dirençlerini kuvvetlendirmek ve soğuk algınlığına karşı korunmak için kullandıkları bilinmektedir. Ülkemizde ise 2012 yılı itibariyle Tarım Bakanlığına bağlı olarak önemli ölçüde yetiştirilmeye başlanmıştır. Yalova iklimine uyum sağlayan meyve, mor renkte olup üzüme benzeyen bir yapısı vardır. Tarım ve Orman Bakanlığı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yaklaşık 41 dekarlık alanda aronya yetiştirilmektedir. Farklı birçok hastalığa karşı iyileştirici etkisi olduğundan Tarım Bakanlığının tüm Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilmesine teşvik etme amacıyla ücretsiz fidan dağıtımı gerçekleştirmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, vücudun kansere olan direncini yükselten aronya aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Taze meyve, kuru meyve ya da meyve suyu olarak tüketilebilen aronya meyvesi, düzenli tüketildiğinde yaşlanmayı geciktirdiği de tespit edilmiştir.

ARONYA MEYVESİ FAYDALARI

Özellikle son yıllarda sağlıklı beslenme, besin değerleri açısından yüksek, vitamin ve mineral içeren besinlerin tüketilmesine dikkat edilmeye başlanmıştır. Yediğine ve içtiğine dikkat eden ve her geçen gün büyüyen bir kitle oluşmaktadır. Özellikle kanserojen madde ve katkı maddesi içeren besinlerden uzak duran, daha çok doğal üretilen ve antioksidan içeren ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeye başlanmıştır. Aronya meyvesinin de sağlığa olan faydalarının keşfedilmesiyle birlikte de son günlerde iyiden iyiye üretimi ve tüketimi artmıştır. Aronya meyvesi, çok güçlü bir antioksidan, C vitamini ve kalsiyum deposudur. Çeşitli hastalıklara faydası olan aronya meyvesinin genel olarak faydaları şöyledir:

– En önemli ve hayati özelliği kanser hücreleriyle olan savaşıdır. Özellikle Bağırsak tümörü, beyin tümörleri, pankreas ve mesane kanserlerine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
– En etkili antioksidan içeren meyve olma özelliğinden dolayı insan sağlığının korunmasında çok önemli bir yer almaktadır.
– Yüksek kolesterolü düşürür.
– Kalp krizi riskini azaltır.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımı olur.
– Diyabet hastalarının ölçülü miktarda kullanmaları takdirde kan şekerini normal seviyesine getirmeye yardımcı olur.

ARONYA MEYVESİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Tarım Bakanlığının açıklamasına göre ülkemizde neredeyse her yerde yetişebilen meyve, fidanları ekildikten yaklaşık 2 yıl kadar sonra meyve vermeye başlamaktadır. Her türlü kanser oluşumuna karşı en etkili doğal tedavi yöntemlerindendir. Yetiştirildiğinde taze meyve olarak alınıp tüketilebilen aronyanın kilosu yaklaşık 30-35 TL arasındadır. Uzun süre buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir ve taze olarak tüketilebilir. Taze olarak tüketmenin dışında çayı, meyve suyu ve kuru meyve olarak da yenilebilir. Farklı şekillerde olsa da düzenli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Aronya Çayı: 1 kaşık çay için yaklaşık 1 kilo aronya meyvesi kullanıldığından fiyatı biraz pahalıdır ve aronya çayını evde yapmak pek mümkün değildir.

1 KG ARONYA MEYVESİNİN BESİN DEĞERLERİ

C vitamini 137-270 mg
Folat 200 mg
B-1 vitamini 180 mg
B-2 vitamini 200 mg
B-6 vitamini 280 mg
B-3 vitamini 3.000 mg
B-5 vitamini 2.790 mg
Tokoferoller 17.1 mg
K vitamini: 242 mg
Sodyum: 26 mg
Potasyum: 2.180 mg
Kalsiyum: 322 mg
Magnezyum: 162 mg
Demir: 9.3 mg
Çinko: 1.47 mg

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kışlasız bedelli olur mu?

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, kışlasız bedelli askerlik uygulamasının gündemde olmadığını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası …

Bir yanıt yazın