Krizde maaşın yüzde 17’si zamlı faturalara gitti

Ekonomideki durgunluğun krize dönüşmesinin ardından elektrik, doğal gaz satış fiyatları ve birçok ürüne yapılan zamlar vatandaşın maaşını eritti.1.5 yılda 20 bin 607 işyeri kapandı. TOBB’a göre, yılbaşından itibaren iflâslar yüksek hızla devam ederken, 2018’in ilk altı ayında 5 bin 906 işyeri kapandı. Enflasyonda Arjantin’in ardından ikinciyiz.

CHP Emek Büroları tarafından hazırlanan “Ekonomik Kriz Notları ve Krizin Çalışma Yaşamına Etkileri” başlıklı raporda, binlerce işçinin bir anda işsiz kalabileceği bildirildi. Veli Ağbaba koordinasyonunda hazırlanan raporda, Türkiye’de 24 Haziran seçimleri öncesi kendini göstermeye başlayan ekonomik durgunluk göstergelerinin, döviz kurunda yaşanan aşırı artışa bağlı olarak bir krize dönüştüğü olduğu kaydedildi.

Raporda, ”Krizin nedeni, AKP’nin 16 yıl uyguladığı döviz kuru üzerinden dış ülkelere borçlanan, tüketime odaklanan, inşaat sektörüne ağırlık veren ve özelleştirme politikalarına yaslanmanın bir neticesidir.” denildi.

Raporda şu değerlendirmeler dikkati çekiyor; ‘‘Arjantin’in ardından gelişen ekonomiler arasında en yüksek enflasyonun olduğu ikinci ülkeyiz. Uzunca süredir işsizlik çift haneli rakamlarda. TÜİK’e göre, genç ve kadın işsizliği yüksek seviyede. TÜİK’e göre, gerçek işsiz sayısı ise 6 milyona yaklaştı.Döviz kurundaki artışa bağlı olarak birçok iş yeri kapanmıştır. 1.5 yılda 20 bin 607 işyeri kapanmıştır. TOBB’a göre, 2018’in ilk altı ayında 5 bin 906 işyeri kapanmıştır. Dolar kurunun %30’a yakın arttığı Ağustos’ta, gıda fiyatında %4.77’lik artış yaşandı.

Gıdada, ilk sekiz aylık dönemdeki fiyat artışı ise %25.58’i buldu. Ağustos’ta, 4 kişilik bir ailenin temel gıda için harcamaları gereken para; yüzde 2 arttı. Bu ailenin harcayacağı para et ve et ürünlerinde 648 TL, yumurtada 45 TL, kuru bakliyatta 50 TL süt ve yoğurtta 375 TL’ye yükselmiştir. Bir aylık elektrik ve doğal gaz gideri ortalama 301 TL olmuştur.ABD’nin yaptırımları ile İskenderun’daki demir ve çelik fabrikalarında toplu işten çıkartmaların yaşanabileceği belirtilmektedir.

TL’deki değer kaybı ile on milyarlarca dolar artan dış borç konusunda en riskli sektörler ise inşaat ve enerjidir. 16 yıllık AKP iktidarı döneminde sürekli desteklenen bu iki sektör, ağır borç yükü ile karşı karşıya. Her iki sektörde de dış borçlar, toplam borçların tamamını oluşturmakta. Bu iki sektörde büyük iflâslar neticesinde binlerce işçinin bir anda işsiz kalma ihtimali bulunmaktadır.

İŞÇİ, MAAŞIN YÜZDE 17’SİNİ ZAMLI FATURAYA VERECEK

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, elektrik ve doğal gaz satış fiyatlarına yüksek orandaki zammın ikinci dalgasının geleceğini daha önceden söylediklerini, AKP yönetiminin, CHP’nin önerilerine kulak tıkaması durumunda 1 Eylül itibariyle gelen zamlara yenilerinin ekleneceğini bildirdi. Elektrikte gelen zamların 30 Eylül 2018’e kadar geçerli olması beklenirken, yeni tarifeye göre; vatandaşın, daha Ağustos faturasını ödemeden yeni zamlarla karşılaştığını kaydeden Ahmet Akın, “Asgarî yaşam standardında dört kişilik bir ailenin aylık 230 kWh tüketimi ile elektrik faturası 126 lirayı geçen bir konutta aylık doğal gaz ve elektrik faturası 258 lira. Bu tutar asgarî ücretin yüzde 17’si. Emekliye 6 ayda bir zam geliyor. Elektrik ve doğal gaza ayda iki zam! En düşük emekli maaşı 1026 lira. 4’te birini elektrik ve gaz için verecek bir emekli nasıl geçinecek?” diye konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Piyasalara Suriye ayarı!

Hatay’da yaşayan Suriyeliler ülkelerine döndüklerinde yeni bir yaşam kurabilmek için ziynet eşyalarını bozdurmaya başladı. Konuyla …

Bir yanıt yazın