Varlığı tartışılan Muhtarlık görevi imamlara devredilsin

Aziz Dağtekin Yazdı

Muhtarlık artık önemini yitiren bir kurum haline gelmiştir. Muhtarlık kurumunun 5 yıllık görev sürecinde devlet hazinesine yükü 120 milyar liraları geçmektedir. Bu 120 milyar lira ile 11 ilin deprem konutları yeniden inşası demektir.

31 Mart seçimlerinde dikkat ettim okullarda oy kullanılan mahalde muhtarların aday listeleri çevre kirliliğine yol açmaktadır. Halbuki muhtarlık kurumunun 21 yüzyılda hiçbir önemi kalmamıştır. Vatandaş her istediğini e-Devlet’in varlığıyla gidermektedir. Hal böyle olunca da muhtarlık kurumunun varlığı yeniden tartışma konusu olmuştur.

Yurdun çeşitli noktalarında yaşanan muhtarlık seçimlerinde zaman zaman olaylar meydana geliyor, yine zaman zaman cinayetler işleniyor. 21. Yüzyılda hiçbir işlevi kalmayan muhtarlıklar sadece sömürgeci bankaların ödenemeyen borçlarının tebligatlarına bekçilik yapıyor. Yol, su gibi temel ihtiyaçlar her belediyenin asli görevleri arasında yer almaktadır.

Bizim gibi düşünen vatandaşlar, sosyal medyada muhtarlık kavramının gerekliliğini tartışır hale geldiler. Birçok konuda e-Devlet’in gerekli hizmeti sağladığı düşünüldüğünde, Türkiye’de sayıları 50 bin olan muhtarlar için harcanan ödenekler de merak edilmeye başlandı.

Resmi rakamlara göre Türkiye’de en düşük muhtar maaşını 17 bin TL olurken, her bir muhtar başına da 5 bin TL’lik bir sigorta kesintisi yaşanıyor. Rivayete göre, eşlere de 5 bin Türk lirası değerinde nakdi yardım yapılıyor. Kırtasiye ve ikram giderleri, elektrik, su giderleri devlet tarafından fatura edilemiyor. Yani muhtarlıkların binaları ve işletme giderleri de dahil edilince bir muhtarın devlete aylık maliyeti yaklaşık 40-45 bin lirayı buluyor.

50 bin muhtarın ise devletin hazinesine en düşük 40 bin liralık maliyetle aylık 2 milyar TL’lik bir harcaması söz konusu. Bir muhtarın 5 yıllık görev süresindeki maliyeti ise en düşük şekilde 120 milyar TL’ye buluyor.

Varlığı tartışma konusu haline gelen bu muhtarlık kurumu yeniden gözden geçirilmesi lazım. Bazı kesimlere ciddi manada rant sağlayan bu kurum ya kapatılmalı ya da bu görev cami imamlarına devir edilmelidir. Cami imamları namaz saati dışında yan gelip yan yatmaktadırlar her mahallede birden çok cami bulunduğuna göre devletin hazinesi bu yükten kurtulmuş olacak demektir. 16 milyon Emekli ile dar gelirlide bu kurumun feshinden sonra yıllık yaklaşık en az 7 bin 500 lira refah payı almış olacak demektir.

Bu tasarrufla kaynak yok diye ağlayan devletin maliyesine, ekonomistlerine, bütçe yapıcılarına önemle duyurmak isteriz. Her kesime para bulan, emekli ile atama bekleyen öğretmene sıra geldiğinde para yok diye mızmızlanan hazineye kaynak sunuyoruz.

Hakkında Aziz Dağtekin

1960 yılında Elazığ'da doğdu. Öğrenimini İstanbulda tamamlayarak gazetecilik mesleğine 1983 yılında başladı. sırasıyla Hergün, Bulvar, Hürriyet ve Türkiye Gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri kadrolarında görev aldı. Basın sektöründen 2006 yılında emekli oldu. Halen idare yeri Adana olan ve Ulusal yayın yapan Netinternet, Ekonet Haber, Eko İntenet Haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği ve ekonomi ile alakalı yazı ve yorumlar yazmaktadır. Gazetecilik mesleği yanısara sigortacılık, pazarlama ve finans sektöründe üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Sırasıyla İhlas Barter ve Turk Barter'da franchise ve bölge müdürlüğü görevlerinde yer aldı. 2005 yılında Turk Barter'dan ayrılarak Anadolu Barter'ı kurdu. Halen 13'e yakın şubesiyle faaliyet gösteren Anadolu Barter'ın Yönetim Kurulu Başkalığını yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin halen Basın Konseyi üyesi ve Adana'da Kurulu bulunan Çukurova Güreş Vakfı ile Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyesidir.

Göz Atmak İster misiniz?

“Etki Ajanlığı” yasa teklifi revize edilmek üzere geri çekildi

Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak adlandırılan, “Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme” maddesi geri …

Bir yanıt yazın